Cookies Ta strona wykorzystuje pliki cookies umieszczone przez Firmę Amefę lub strony trzecie, dzięki czemu możesz w pełni korzystać z jej funkcjonalności. To dzięki plikom cookies możemy dostosować reklamy do Twoich preferencji. Kliknij przycisk "Akceptuję", aby wyrazić zgodę na umieszczenie plików cookies w celach opisanych w naszej Polityce prywatności.
Menu

Pielęgnacja garnków, patelni i naczyń kuchennych

Przed pierwszym użyciem

Przed pierwszym użyciem usuń wszystkie etykiety i naklejki, umyj naczynie w gorącej wodzie z dodatkiem mydła, opłucz i dokładnie je osusz. Przy korzystaniu z elektrycznej płyty grzewczej, upewnij się, że rozmiar pola grzewczego jest dopasowany do średnicy naczynia. Jeśli korzystasz z kuchenki gazowej, utrzymuj płomień palnika w obrębie średnicy naczynia. W ten sposób unikniesz przegrzania uchwytu naczynia.

Po użyciu umyj naczynie w gorącej wodzie z dodatkiem mydła, opłucz gorącą wodą i wytrzyj do sucha miękką ściereczką. Nigdy nie używaj środków czyszczących zawierających chlor lub wybielacze, gdyż mogą one spowodować uszkodzenie nierdzewnej powłoki stali.

Powłoka nieprzywierająca

Unikaj zarysowania powierzchni nieprzywierających swoich garnków, patelni i naczyń kuchennych. Używaj wyłącznie drewnianych lub plastikowych przyborów kuchennych, aby jak najdłużej cieszyć się swoimi naczyniami. Co jakiś czas nasmaruj powierzchnię nieprzywierającą cienką warstwą oleju i pozostaw ją na 10 minut, dzięki czemu na dłużej zachowa swoje właściwości. Po upływie tego czasu, usuń nadmiar oleju suchym ręcznikiem papierowym.

W dobrze rozgrzanym garnku, patelni lub naczyniu jedzenie nie przywiera. Aby upewnić się, czy Twoje naczynie jest już gotowe do użycia, podgrzewaj je przez 1-2 minuty na elektrycznej płycie grzewczej lub palniku kuchenki gazowej, a następnie delikatnie skrop je wodą (1-2 krople). Jeśli krople wody zaczynają parować, oznacza to, że proces grzania się już rozpoczął. Wielokrotne przegrzewanie naczynia może doprowadzić do uszkodzenia jego specjalnej powłok, dlatego zalecamy, aby tego unikać.

W przypadku, gdy coś się przypali, zalej naczynie wodą i pozostaw na kilka godzin, a następnie umyj je, opłucz i dokładnie wysusz. Nigdy nie używaj szorstkich zmywaków do czyszczenia swoich garnków i naczyń.

Aby usunąć lub zapobiec...

·        Niewielkie szare lub białe plamki, zalecamy zagotować w garnku odrobinę wody i octu lub skropić go sokiem z cytryny, a następnie opłukać i dokładnie osuszyć. Plamki takie powstają w wyniku reakcji skrobi uwalnianej podczas obróbki cieplnej niektórych pokarmów ze związkami mineralnymi zawartymi w wodzie.

·         Zaschnięte resztki jedzenia, najpierw je namocz, wlewając do naczynia wrzącą wodę, a następnie opłucz i dokładnie osusz swój garnek lub naczynie.

·         Korozji powłoki, która powstaje w wyniku dodania soli do zimnej wody, zalecamy dodawanie soli do wrzątku lub gorącej już potrawy.

·         Niebieskie odbarwienia, użyj środka czyszczącego do stali nierdzewnej lub miedzi, bądź też skrop garnek lub naczynie sokiem z cytryny czy octem, a następnie wytrzyj do czysta suchą ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Odbarwienia te są normalnym zjawiskiem, zachodzącym w trakcie podgrzewania stali.

·         Zarysowaniom i wgnieceniom, nie używaj na powierzchniach ze stali nierdzewnej i nieprzywierającej swoich garnków metalowych przyborów kuchennych. Jeśli mimo to zdarzy się, że na powierzchniach pojawiają się zarysowania, nie wpływają one negatywnie na jakość gotowania w danym garnku, patelni lub naczyniu.

      Gwarancja

Produkty Firmy Amefa są wytwarzane z najwyższą dbałością o każdy szczegół i dokładnie sprawdzane, aby zagwarantować wieloletnią przyjemność z ich użytkowania. Korozja i uszkodzenia, spowodowane niewłaściwym użytkowaniem lub brakiem odpowiedniej pielęgnacji garnków, patelni i naczyń kuchennych, nie są objęte gwarancją.