Cookies Ta strona wykorzystuje pliki cookies umieszczone przez Firmę Amefę lub strony trzecie, dzięki czemu możesz w pełni korzystać z jej funkcjonalności. To dzięki plikom cookies możemy dostosować reklamy do Twoich preferencji. Kliknij przycisk "Akceptuję", aby wyrazić zgodę na umieszczenie plików cookies w celach opisanych w naszej Polityce prywatności.
Menu

Jaka jest różnica między stalą 18/10, 18/0 i 13/0?

18/10
Wiele produktów firmy Amefa jest oznaczonych symbolem „18-10” - stemplowanym albo grawerowanym laserowo. Symbol ten oznacza typ stali, z jakiej wykonano dany produkt. W tym przypadku jest to stal chromowo-niklowa. Skład stopowy stali musi mieścić się w standardach wyznaczonych prze UE, gdzie 18 wskazuje zawartość procentową chromu, a 10 - niklu. Jest to korzystne połączenie ze względu na odporność korozyjną chromu i jasną barwę niklu. Właściwości stali 18/10 sprawiają, że produkty firmy Amefa nie są podatne na korozję i odznaczają się wysokim połyskiem (pod warunkiem, że przestrzega się zasad pielęgnacji i użytkowania).

18/0
Oznacza zawartość procentową chromu. Nie zawiera niklu (nadal posiada silne właściwości antykorozyjne).

13/0
Oznacza zawartość procentową chromu. Nie zawiera niklu (nadal posiada silne właściwości antykorozyjne). Ostrza noży są wykonane z tzw. stali węglowej, o wysokiej zawartości węgla. Ten typ stali można utwardzać i na nowo profilować, w zależności od potrzeb. Dzięki temu ostrza noży są ostrzejsze i trwalsze. 
 

Czy moje sztućce można myć w zmywarce?

Sztućce firmy Amefa można myć w zmywarce.
Warto jednak pamiętać o tym, że:

  • Aby utrzymać sztućce w jak najlepszym stanie, należy myć je ręcznie, używając miękkiego zmywaka.
  • Żrące detergenty lub ścierne zmywaki mogą zarysować stal.
  • W przypadku uporczywych zabrudzeń lub pokarmów kwaśnych, należy opłukać sztućce pod bieżącą wodą.
  • Jeśli to możliwe, po wyjęciu sztućców ze zmywarki należy je dokładnie osuszyć.
  • Przed włożeniem sztućców do zmywarki, należy je opłukać pod bieżącą wodą, a następnie umieścić w koszyczku, w przypadku noży - ostrzem do dołu, szczególnie jeśli nóż ma drążoną rękojeść. Aby zapobiec korozji kontaktowej, nie należy umieszczać w tej samej przegródce sztućców ze stali nierdzewnej i posrebrzanych. Nie należy stosować zbyt dużej ilości środków czyszczących z uwagi na ich właściwości korozyjne. Po zakończeniu pracy zmywarki, należy uchylić drzwiczki, aby zapobiec skraplaniu się pary na sztućcach, gdyż może to spowodować ich korozję.
  • Ostrza noży wykonane z 13% chromu (stal węglowa) są mniej odporne na utlenianie, ale są za to ostrzejsze.
  • Jeżeli pojawią się przebarwienia, można je łatwo usunąć przy pomocy specjalnego środka, przeznaczonego do czyszczenia produktów ze stali nierdzewnej.