Menu

Pielęgnacja noży kuchennych

Mistrzostwo w kuchni wymaga doskonałych narzędzi. Dlatego Amefa oferuje szeroki wachlarz noży kuchennych, które świetnie sprostają każdemu zadaniu. Bez względu na to, czy jesteś debiutantem, czy doświadczonym szefem kuchni, nasze noże sprawią, że przygotowanie posiłków stanie się przyjemnością!

Instrukcja pielęgnacji noży kuchennych
Dla firmy Amefa jakość jest wartością nadrzędną. Nasze produkty są wykonane z najwyższej jakości stali nierdzewnej, która gwarantuje doskonałą ochronę antykorozyjną (odporność na rdzę) i sprawia, że można je myć w zmywarce. Jednak, w przypadku niektórych serii naszych noży kuchennych, zalecamy mycie ręczne. Aby wiedzieć, jak konserwować dany zestaw noży - zawsze należy zapoznać się z etykietą na opakowaniu. W celu utrzymania noży w jak najlepszym stanie i uniknięcia ich odbarwienia, należy przestrzegać poniższych zaleceń:

• Każdy produkt należy umyć przed pierwszym użyciem.
• Przed włożeniem do zmywarki zawsze należy opłukać noże z resztek jedzenia.
• Resztki jedzenia, sól, sole mineralne (zawarte w wodzie wodociągowej), ocet, wybielacze oraz silne detergenty mogą powodować plamy lub wżery korozyjne, dlatego należy dokładnie opłukać noże po użyciu.
• Nie należy stosować zbyt dużej ilości detergentu lub środka do płukania, z uwagi na ich korozyjne właściwości przy dużym stężeniu.
• Nigdy nie należy pozostawiać noży przez dłuższy czas w wodzie.
• Z uwagi na ryzyko wystąpienia «korozji kontaktowej» (spowodowanej przez kontakt różnych rodzajów metalu), radzimy umieszczać noże w oddzielnych przegródkach.
• Noże należy wkładać do zmywarki ostrzem do dołu.
• Po zakończeniu programu mycia, należy uchylić drzwiczki zmywarki, aby zapobiec skraplaniu się pary na nożach. Zalecamy szybkie wyjęcie noży ze zmywarki i osuszenie ich suchą i miękką ściereczką lub ręcznikiem.