Menu

Pielęgnacja naczyń kuchennych

Pierwsze użycie
Przed pierwszym użyciem należy usunąć wszelkie etykietki, umyć naczynie w gorącej wodzie z dodatkiem mydła, opłukać i dokładnie osuszyć. Przy korzystaniu z elektrycznej płyty grzewczej, należy dopasować rozmiar pola grzewczego do średnicy naczynia. Przy korzystaniu z kuchenki gazowej, należy utrzymać płomień palnika w obrębie średnicy naczynia. Sposób ten pozwoli uniknąć przegrzania uchwytu naczynia.

Po użyciu, zawsze należy umyć naczynie w gorącej wodzie z dodatkiem mydła, opłukać gorącą wodą i natychmiast dokładnie osuszyć. Nigdy nie należy używać środków czyszczących zawierających chlor lub wybielacze, gdyż mogłoby to spowodować uszkodzenie nierdzewnej powłoki stali.

Powłoka nieprzywierająca
Należy unikać zarysowania powierzchni nieprzywierających. Należy używać wyłącznie drewnianych lub plastikowych przyborów kuchennych, aby maksymalnie wydłużyć czas przydatności naczynia. Powierzchnię nieprzywierającą należy od czasu do czasu nasmarować, dzięki czemu na dłużej zachowa swoje właściwości. W tym celu wystarczy nałożyć cienką warstwę oleju i pozostawić na 10 minut. Po upływie tego czasu, należy usunąć nadmiar oleju suchym ręcznikiem papierowym.

Do dobrze rozgrzanego naczynia nie ma prawa nic przywierać. Aby upewnić się, czy naczynie jest już gotowe do użycia (podgrzewane przez 1-2 minuty), należy skropić je wodą. Jeśli krople wody zaczynają parować, oznacza to, że proces grzania się już rozpoczął. Wielokrotne przegrzewanie może doprowadzić do zużycia się specjalnej powłoki i dlatego należy tego unikać!

W przypadku gdy coś się jednak przypali, należy zalać naczynie wodą i pozostawić tak na kilka godzin. Do czyszczenia naczyń nigdy nie należy używać szorstkich zmywaków.

Jak usunąć...

  • Niewielkie szare lub białe plamki: Powstają w wyniku reakcji skrobi uwalnianej podczas obróbki cieplnej niektórych pokarmów ze związkami mineralnymi zawartymi w wodzie. W celu ich usunięcia, należy zagotować w naczyniu odrobinę wody i octu lub skropić naczynie sokiem z cytryny, a następnie opłukać i dokładnie osuszyć.
  • Zaschnięte resztki jedzenia: W celu ich usunięcia, należy je najpierw odmoczyć, wlewając do naczynia wrzącą wodę, a następnie opłukać i dokładnie osuszyć.
  • Korozja powłoki: Korozja powstaje w wyniku dodania soli do zimnej wody. Zaleca się zatem dodawanie soli do wrzątku lub gorącej już potrawy.
  • Niebieskie odbarwienia: Odbarwienia są normalnym zjawiskiem, zachodzącym w trakcie podgrzewania stali. W celu ich usunięcia, należy użyć środka czyszczącego do stali nierdzewnej lub miedzi, bądź też skropić naczynie sokiem z cytryny czy octem, a następnie wytrzeć do czysta suchą ściereczką lub ręcznikiem papierowym.
  • Zarysowania i wgniecenia: Zdarza się, że na powierzchniach ze stali nierdzewnej pojawiają się zarysowania, szczególnie jeśli używa się do nich metalowych przyborów kuchennych. Nie wpływają one negatywnie na jakość gotowania w danym naczyniu.